• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
KARJANHOITOKOULUSTA NYKYAIKAAN

HISTORIAN HAVINAA

Vuonna 1928 Seppälän maatalouskoulun yhteyteen valmistui arkkitehti Jussi Paatelan suunnittelema uusklassinen rakennus, joka aloitti toimintansa tietopuolisena karjanhoitokouluna. Karjatalous oli voimakkaassa kasvussa ja karjakoista oli pula maatiloilla. Koska valtaosa opiskelijoista oli nuoria naisia, rakennusta alettiin kutsua Impilinnaksi.

 

Impilinnassa toimi kesäisin myös Seppälän kotitalouskoulu, jossa opeteltiin muun muassa leipomista sekä talouden- ja puutarhanhoitoa. Kotitaloustaitoja Impilinnassa harjoiteltiin vuoteen 1955 asti.

Talvisodassa Impilinnalla oli tärkeä rooli, sillä rakennus toimi kenraalimajuri Wiljo Einar Tuompon esikuntana. Impilinnasta käsin johdettiin koko Pohjois-Suomen itärajan taistelut, muun muassa Kuhmon ja Raatteen taistelut.

Lähes 90-vuotias Impilinna on nähnyt sodan ja opiskelijoiden arjen kehittymisen vuosikymmenien takaa tähän päivään. Impilinna toimii edelleen KAOn ja YritysAmiksen opiskelijoiden oppimisympäristönä. Impilinnassa yhdistyy oppilaitoksen ja yritysten yhteistyö.

Marraskuussa 2017 Impilinnan yrittäjinä aloittivat kajaanilaiset Tanja Tolonen ja Kirsi Keskitalo, jotka toivottavat kajaanilaiset lämpimästi tervetulleiksi tutustumaan ja viihtymään Impilinnaan.